Nedávno jsem na svém oblíbeném blogu Moniky z Vintagelover narazila na soutěž o překrásné zástěry na vaření. Přidávám tedy svoji trošku do mlýna a vkládám tento recept na plněné lilky, třeba jako tip na víkendový oběd. U nás patří k těm více oblíbeným a navíc se mi na něm líbí to, že je úžasně jednoduchý a rychlý. A lilků je teď všude dostatek.
A co budete potřebovat? Opravdu toho není mnoho!
Samozřejmě lilky! Množství si zvolte podle počtu strávníků, ale zhruba 3 větší vám budou stačit na oběd pro čtyřčlennou rodinu.
A co dále? Tak si to pojďme zrekapitulovat.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 větší lilky,
atlantická sůl Danival (doporučuji pořídit, nesrovnatelně lepší než klasická mořská sůl),
500g mletého masa (hovězí, telecí, vepřové nebo namíchané dle vaší chuti),
2 stroužky česneku,
100g parmezánu nebo Grana Padano,
bylinky (základ oregáno, já použila svoji domácí směs oregána, tymiánu a bazalky),
olivový olej.
POSTUP PŘÍPRAVY
Lilky rozrojíme na půl a vydlabeme. Vnitřek lilku pokrájíme na drobné kostičky. Mezitím si na olivovém oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme na kostičky pokrájený lilek a bylinky a krátce orestujeme. Potom přidáme pomleté maso a osolíme. Restujeme dalších cca 10 minut. Připravenou směsí potom plníme vydlabané lilky. Ty nakonec posypeme nastrouhaným parmezánem a dáme do trouby zapéct. Pečeme v předem vyhřáté troubě dozlatova, zhruba 20-30 minut na 200 stupňů.
A je hotovo! Přeji dobrou chuť.
Foto © Barbora Grünwaldová
Fotografie i obsah článku podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.
A kdy se to servírovalo???:-D
OdpovědětVymazatMiluji lilky, snad na všechny způsoby!
V úterý :-) Většinou mám příspěvky předpřipravené, jinak by to nešlo. Třeba zrovna právě teď jsem pracovně v Jeseníku :-) A lilky miluju taky!
VymazatDěkuji za recept.Super.
OdpovědětVymazatUž jsem si zvykla na novou image blogu a líbí,líbí,líbí...Jana
Tak to bylo celkem rychlý, Jani! :-) Není za co, rádo se stalo. Ještě mám v záloze jeden, tak se můžeš těšit.
Vymazatto vypadá na super recept, to můžu :-) já nedávno vařila lilky po italsku podle Apetitu, taky výborné. a nový vzhled blogu se mi též líbí :-)
OdpovědětVymazatBára
Jak je to po italsku, tak to bude dobré :-) Díky, Baru, jsem ráda!
VymazatPlněné lilky mám taky moc ráda a nebo cukety. S kozím sýrem, medem a piniovými oříšky :)
OdpovědětVymazatPiniové oříšky ... mňam :-)To musí být dobrota.
VymazatBarboro, úžasný recept!Jednoduché a skvěle vypadající. Vyzkouším. A vzhled Vašeho blogu je bezkonkurenční, prostě paráda. Táňa
OdpovědětVymazatTáňo, děkuji. Recept určitě vyzkoušejte a dejte vědět jak chutnalo :-)
VymazatBaru, děkuji za reklamu a recept :-) Lilky vypadají báječně, určitě vyzkouším. Takové jednoduché recepty miluji! Hezký víkend.
OdpovědětVymazatMoni, já děkuji za bezva soutěž! Krásný víkend.
VymazatBari, vypadá to nádherně .... držím palečky v soutěži, taky jsem neodolala ..... Marki
OdpovědětVymazatMarki, děkuju :-)
Vymazat