sobota 7. února 2015

Mrkvový koláč

Vlastně bábovka, protože ono je ve finále jedno, do čeho těsto nalejeme. Krásné sobotní odpoledne! Víkendy jak známo nechávám blog odpočívat, ale zrovna dneska jsem si říkala, co kdyby někdo sháněl výborný recept na ještě lepší nedělní dezert! Já tu pro vás totiž jeden mám. Na mrkvový koláč už nějakou dobu chodím do mojí oblíbené kavárny a taky jsem si ho nechala upéct i domů. Až jsem si nakonec řekla, že ho zkusím sama. Je vcelku jednoduchý, ale hlavně je naprosto eňo ňuňový! Já sice peču nerada, to přiznávám, ale taky musím přiznat, že tento koláč za trochu námahy stojí.





CO BUDEME POTŘEBOVAT?
3/4 hrnku třtinového cukru,
2 vejce, 
3/4 hrnku oleje, 
1 hrnek hladké mouky,
2 lžičky skořice,
1  1/2 hrnku najemno nastrouhané mrkve,
1/2 prášku do pečiva,
1 lžička jedlé sody, 
1/2 hrnku rozinek,
2 hrsti nasekaných vlašských ořechů.








JAK SE DOPRACUJEME VÝSLEDKU?
 Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Rozinky zalijeme horkou vodou a je necháme změknout. Vajíčka vyšleháme spolu s třtinovým cukrem do pěny, do které postupně zašleháme i olej. Mouku prosejeme a smícháme se skořicí, práškem do pečiva a jedlou sodou. Vzniklou směs vmícháme do vaječné pěny a vše promícháme. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Těsto nalijeme do formy (já použila formu na bábovku) a pečeme asi 35-40 minut.





Je lehký a chutná fakt skvěle! Tak co, upečete zítra ke kafíčku? A jestli ano, jsem zvědavá jak vám bude chutnat. Původním zdrojem receptu je www.prozeny.cz.

Prima víkend!



Fotografie podléhají autorskému zákonu. Jejich užití bez mého souhlasu není možné.

10 komentářů:

  1. Díky za inspiraci, zítra vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se po něm zaprášilo, bleskovka takové mám nejradši :-D pěkný večer Marcela

      Vymazat
  2. Bábovka vypadá skvěle s dovolením ukládám do svých receptů. Doma ráda peču mrkvový dort podle Evy Francové http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/2014/02/dort-mrkvac.html. Pěknou neděli Šárka

    OdpovědětVymazat
  3. U nás také oblíbený, ale nahoře musíme mít icing ze soft cheese a moučkového cukru :) Hezký večer, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomuto původnímu receptu taky byl, ale "suchý" máme raději. I když suchý teda rozhodně není :-) Pěkný večer!

      Vymazat
  4. Mňam :-) Ten vypadá krásně, Baru, musím ho vyzkoušet, díky za recept!
    Krásný zasněžený podvečer do Blanska, u nás v Ostravě sněhu málem po kolena a furt padá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co. U nás sice nasněžilo, ale už se zase skoro všechno rozpustilo a je nad nulou.

      Vymazat
  5. Baru, moc děkuju za recept. Pekla jsem již 3x a fakt bomba! Ale připadá mi, že je návykový :) Je třeba všechny varovat :) Opět Váš recept nezklamal!!! Škoda všech těch receptů na MMB - vždycky jsem si říkala, že si je musím uložit a teď jsou všechny pryč a já si nadávám, že jsem se k tomu nedonutila, třeba někdy vydáte tu kuchařku????? :)
    Zdravím Vás a přeju krásné předjarní dny! Monika

    OdpovědětVymazat